Tag Archives: North End

Architectural Spotlight: 7-11 Brock St

Inspired by Quentin Tarantino’s film “The Reservoir Dogs,” this adaptive re-use project in a 100 year-old masonry warehouse will be the latest addition to the North End. Designed by Thier+Curran Architects, each townhouse is designed with its own unique characteristics.

Screen shot 2016-01-29 at 12.30.15 PM

The ultra-modern exteriors will include brick, custom steel, corrugated metal, glass and glass block, but each design will be different. For example, townhouse number 7 will have a two-storey periscope with skylights for additional natural lighting, number 9 will have an entrance foyer tower punctuating the roofline, and number 11 includes a two-storey loft.

Glass block, used for privacy, is just one accent to the southern facades. Custom doors painted different colours (Mr. Orange, Mr. Pink, and Mr. Brown) will have full length stainless steel pulls and a custom artistic finish by local artist David Hind. Townhouse number 11 also includes a large commercial style glass garage to the entrance porch, screened with a wood slatwall for additional privacy.

Screen shot 2016-01-29 at 12.32.01 PM.png

The interiors will be bright and spacious. Reclaimed brick and 14-to-17 foot timber fir ceilings provide the space with a warming, open feel. There will be cork tiling in the kitchen and bathrooms. Bamboo floors will be in the living/dining/sleeping areas and limestone in the foyers. The townhouses also include fireplaces and skylit gallery spaces with wall space for art. Number 11 will have an open ramped gallery to the basement, complete with a skylight.

Townhouse number 7 and number 9 is one bedroom plus den, while number 11 will have two bedrooms. Number 11 also includes surface parking, a basement with safes (one converted into a wine cellar), and an outdoor shower. Each townhouse also has its own private garden.

Each townhouse differs in size:

No. 7: 1,337 sq.ft.
No. 9: 1,416 sq.ft.
No. 11: 1,771 sq.ft with 3,440 sq. ft. private side/rear garden and 1,035 sq.ft unfinished basement

Screen shot 2016-01-29 at 12.30.34 PM

This 100 year-old warehouse was once a machine shop, holding US patents from 1888 until 1905. During the prohibition it was a liquor warehouse (Number 11 has a barrel ramp to the basement and two brick walk-in safes). And in the 1970s, the building was a boiler room.

The project is slated to be complete by spring 2016.

4 Comments

Filed under Architecture

Design Spotlight: The North End Free Library

image1

The North End Free Library
Thier + Curran Architects Inc.
56 Macaulay St W
Completed: July 2015

Sometimes all you need is a bench and a book. Mixed with the right setting and it can be a fairytale of imagination, inspiration, and conversation. In this case, Thier + Curran Architects wrote the perfect story.

With a bench on a steel frame and a box full of books, the recently completed North End Free Library is a little community oasis on a quiet street.

image3

The raw steel frame is exposed with all the marks and traces of its construction. Perched atop the L-shaped boxlike frame is an ipe slat bench for the passerby to stop and read, or converse with neighbours.

image4

image2

A cedar library box hangs down against the frame like a light. With a decorative resin window and self-closing hinges, the little library comfortably holds an adequate amount of books in a sealed space. It’s like finding a cupboard of educational treasures.

Designed and financed by Thier + Curran Architects, the library presides on the Scime/Curran Residence, an adaptive re-use project by TCA.

FullSizeRender-1

Each book even comes with a custom stamp designed by the firm. Take a book, or leave a book.

2 Comments

Filed under Architecture

PHOTO OF THE DAY – August 13th

20130813-190722.jpg

Workers Arts & Heritage Centre – 51 Stuart St, Hamilton

1 Comment

August 13, 2013 · 7:08 pm