A look at the new RBG Rock Garden Visitors Centre

IMG_3357.JPGThe new David Braley and Nancy Gordon Rock Garden Visitors Centre is ready just in time for spring.

The building is a grand gesture, inflecting North towards Aldershot. Its leaf-shaped roof is anything but ordinary, as it swells towards the gardens beyond.

Not only is the building noticeable, so is its entryway. Swooping, welcoming, the entrance is easily navigable. Even with it’s looping drive and expansive grass, which will surely attract Canadian Geese by the flock. Landscape architect Janet Rosenberg curates just a taste of what’s to come.

IMG_3358.JPGWalking towards the entrance of the new Visitors Centre is when the immensity of the building is first felt. Designed by Toronto firm CS&P Architects, there is a touch of Eero Saarinen’s modern influence in its curving imagery.

The front of the building bends in a crescent shape, flanked by small ponds, with feature walls clad in stone. There’s a sense of motion to the building. It’s non-static. The leaf-like hyperbolic paraboloid roof lifts up like the wings of a bird to a maximum height of 26 feet.

IMG_3309.JPG

IMG_3334.JPGThe vistas from inside the main event room overlook the newly landscaped gardens below and Princess Point beyond. Illuminated glulam beams of Douglas fir line the ceiling like the veins of a leaf. The steel struts, just outside the windows, like trees in a forest. The allusion to nature blends the centre with its surroundings through subtle gestures of crafted symbolism.

IMG_3315.JPGThe building includes offices, event space, public washrooms, and a café. A patio connected to the café is located just outside of the building, a romantic setting to enjoy a drink and overlook the beauty of this man-made paradise. There is also a courtyard for weddings and events, surrounded by walls of limestone, on the opposite end of the building.

IMG_3341.JPG

IMG_3344.JPG

At the backend, or bug end, of the building steel struts like angled stilts silently hold the roof up as if it’s weightless. The edge of the roof projects beyond the doors, dipping with a chain downspout, which would give the impression of droplets from a leaf during rainfall.

The new gardens are another story. Serene. Quiet. Beautiful. They are a paradise, an oasis, and an escape from the city beyond. It’s like stepping into a foreign land, beautifully landscaped to feed the imagination with nature as poetic inspiration. Words don’t do it justice.

See this new $20 million rejuvenation project for yourself on May 20th, when the doors open to the public. It’s worth the visit.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Architecture, Entertainment, Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s